Igor Brtka iz Begeča pravi novi nameštaj, ali i vraća sjaj starom

Pokretanje malog biznisa hrabra je odluka, pa još kad mladi donesu odluku da ostanu na selu, posao je i lepši i draži.

To je slučaj sa vlasnikom “Enterijer-tima” Igorom Brtkom, koji u svojoj radionici u Begeču od 2015. godine restaurira stari i pravi novi nameštaj. Nakon završene škole za tapetara-dekoratera, Igor je odlučio da svoje znanje primeni i kod kuće počne da restaurira nameštaj, da bi na početku vanrednog stanja odlučio da mu primaran posao bude izrada novih fotelja, stolica, bračnih kreveta i sofa.

– U slučaju restauracije, mi odlazimo po nameštaj, gde se zajedno sa mušterijom dogovaramo o uzorcima materijala koje nosimo sa sobom, kao i sa tehnikama kojima ćemo se koristiti – rekao je Igor Brtka. – Trudimo se da nameštaju damo stari sjaj i vratimo ga u pređašnje stanje, ali je to dug proces, za koji treba dosta strpljenja i znanja.

Кako Brtka nema salon nameštaja, već ga prodaje putem interneta, mušterija ima iz raznih mesta širom Vojvodine, ali i Srbije, a za svaki komad koji se proda, izdaje se fiskalni račun.

– U našoj zemlji postoji dobro tržište nameštaja, pa se od bavljenja ovim poslom može pristojno živeti – rekao je Igor Brtka. – Ima dosta rada na crno, pri čemu nam i uvoz mnogo obara cenu, pa je takvim konkurentima teško parirati.

Veći deo elemenata za nameštaj Igor proizvodi sam, ali je za neke ipak potrebna pomoć stolara. Raspon cena varira od vrste nameštaja i zahteva kupca, te se one kreću od 40 do 140 evra po komadu.

– Da bismo sve radili sami, potrebno je mnogo mašina, a samim tim i prostora, pa pored prošlogodišnjeg proširenja objekta, planiramo još jedno uskoro – objasnio je Brtka. – Najveći problem je što smo paušalci, pa je gotovo nemoguće podići kredit, a konkurisali smo i za subvencije koje nismo dobili.

Spretnost je bitna osobina koju Igor poseduje, te ume da rukuje i sa mašinom za šivenje, ali i čekićem. Prema njegovim rečima, malo je teže pronaći radnu snagu koja dobro poznaje ovaj posao, a majstori koji su ovladali zanatom uglavnom imaju sopstveni biznis. Napredak zavisi od osobe do osobe, ali je zagarantovan uz dobrog učitelja.

– Restauracijom se bavimo sve manje i manje, jer oduzima mnogo vremena, a nov nameštaj se više traži – kazao je Igor Brtka. – Među nameštajem koji pravimo ima komada koji imaju stilskih elemenata, te pored običnog, možemo reći da ima i polustilskog.

U ovom dinamičnom zanatu radnog vremena nema – posao traje od ustajanja pa do odlaska na spavanje. Pored same izrade i restauracije, dostavu na mesta koja su u krugu od 100 kilometara obezbeđuje Igor, dok manje komade prevozi kurirska služba. Oštećenja prilikom transporta se retko dešavaju, ali ukoliko ih ima, popravljaju se ili se radi zamena na račun kuće. Desilo se i da se naručeni nameštaj nikada nije otkupio, pa je u takvoj situaciji Igor Brtka taj komad stavio na licitaciju, a novac od prodaje poklonio je tokom lokalne humanitare akcije.

Dugoročnih planova ima dosta, pa pored proširenja prostora za rad i zapošljavanja novih radnika, Igor Brtka se nada da će vremenom moći da priušti neki plac na kraju Begeča, kako daljih prostornih ograničenja ne bi više bilo. Veb-sajt je takođe u izradi, te se već sada planiraju akcije na određene komade nameštaja.

Izvor: Dnevnik.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Proizvod dodat!
Proizvod je već u listi želja